Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller

Regjeringen la 10. februar frem en stortingsmelding med en nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller. Den norske befolkningens helse er god, men gjennomsnittstallene skjuler store sosiale forskjeller. Dette er forskjeller som er sosialt skapt, urettferdige og mulige å gjøre noe med, heter det i pressemeldingen. Målet er å redusere de sosiale helseforskjellene uten at noen grupper får dårligere helse.

– Regjeringen vil bygge videre på den nordiske tradisjonen med generelle velferdsordninger, og samtidig sette i verk egne tiltak for å hjelpe dem som trenger det mest. Rettferdig fordeling er god folkehelsepolitikk sier Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Tannhelse omtales flere steder i Stortingsmelding nr. 20 (2006 – 2007), der det blant annet sies at: Undersøkelser viser at stadig færre i befolkningen blir tannløse. Antall tenner i munnen brukes som en indikator på befolkningens tannstatus, står det, og at egenvurdert tannhelse stort sett følger de samme sosiale mønstrene som egenvurdert generell helse.

Det sies også at det er nødvendig å arbeide for god helse gjennom å bedre tannhelsen, og at regjeringen i løpet av våren 2007 vil legge fram en egen stortingsmelding om tannhelsetjenesten. I meldingen vil en blant annet drøfte spørsmålet om hvordan tannhelsetjenesten i større grad kan benyttes som en samarbeidspartner i folkehelsearbeidet, og hvordan tannhelsetjenesten kan bidra til å redusere sosiale forskjeller i helse og tannhelse. Stortingsmeldingen som kommer, vil blant annet omhandle forhold som tilgjengelighet til tjenester, bruk av egenandeler og lovfesting av rettigheter. Tannhelsetjenestens betydning for sosiale forskjeller i helse generelt, og tannhelse spesielt, vil bli vurdert, heter det.

Under kapittelet om forskning står det: Et annet tema som vi bør rette oppmerksomhet mot, men der vi mangler datasystemer som muliggjør rutinemessig overvåking, er tannhelse. Vi vet i dag for lite om omfanget av sosiale tannhelseforskjeller i befolkningen, og vi har ingen enkel måte å skaffe oss et overblikk over dette på. Sosiale forskjeller i tannhelse er derfor et tema som vil kreve forskningsinnsats.